Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd een smartphone

Wist je dat Nederlandse kinderen op steeds jongere leeftijd een mobiele telefoon krijgen. Vandaag de dag hebben kinderen van acht al een smartphone. Maar de meeste krijgen over het algemeen hun eerste smartphone vlak voordat ze naar de middelbare school gaan. Dan zijn kinderen gemiddeld tussen de elf en twaalf jaar oud. In deze blog lees je over wat de redenen zijn waarom ouders hun kind een telefoon geven en welke afspraken zij hierover maken.

2 Boy Sitting on Brown Floor While Using Their Smartphone Near Woman Siiting on Bench Using Smartphone during Daytime

Redenen om kind telefoon te geven

De meeste ouders vinden dat hun kind op de basisschool nog geen telefoon nodig heeft. Maar zodra hun kind naar de middelbare school gaat komt hier verandering in. De school staat vaak verderop, waardoor kinderen een stuk moeten fietsen. Ouders vinden het dan belangrijk dat ze hun kind altijd kunnen bereiken en dat hun kind hen ook altijd kan bellen. Ook vinden ouders het belangrijk ze leren om gaan met technologie.

Daarnaast is het bijna onmogelijk geworden voor ouders om een mobiele telefoon te verbieden voor hun kind. Steeds meer middelbare scholen maken gebruik van speciale apps waarop ze het rooster met de leerlingen delen. Hierin worden vaak ook de wijzigingen en uitval mee gecommuniceerd. Ook in de les wordt steeds vaker gebruik gemaakt van mobiele telefoons. Daarnaast houden kinderen onderling ook gemakkelijk contact met hun klasgenoten.

Sim only of prepaid?

Het bepalen van de juiste leeftijd voor de eerste mobiele telefoon van je kind is vaak al lastig. Maar daarnaast komen ouders ook nog voor het dilemma te staan of ze beter een prepaid toestel of een telefoon inclusief abonnement aan hun kind kunnen geven. Het blijkt dat de meeste ouders in eerste instantie hun kind een prepaid abonnement geven. Een aantal jaar later laten ze hun kind vaak overstappen op een mobiel abonnement. Prepaid heeft als grote nadeel dat wanneer het beltegoed op is dat je kind jou niet meer in noodgevallen kan bereiken.

Een goed alternatief voor een prepaid abonnement zou een sim only abonnement kunnen zijn. Het voordeel van zo’n abonnement is de mogelijkheid tot onbeperkt bellen. Ook is een sim only inclusief onbeperkte internet MB’s. Met een sim only betaal je een vast bedrag per maand en komen er geen onverwachte kosten bij. Hierdoor is een sim only aanzienlijk goedkoper ten opzichte van andere abonnementsvormen. Wel zul je een los toestel moeten aanschaffen of je kan je oude telefoon aan je kind doorgeven. Dat laatste scheelt natuurlijk ook weer aanzienlijk veel geld.

Photo of Woman Listening To Music

Maak afspraken met je kind

Wanneer je kind voor het eerst een mobiele telefoon krijgt is het belangrijk om duidelijk afspraken te maken over het gebruik ervan. Hier volgen een aantal regels en tips die je eventueel zou kunnen opvolgen:

  1. Leg je kind uit hoe je normaal met een mobiele telefoon omgaat. Geef aan dat het niet gewenst is om hem tijdens het eten te gebruiken en ook dat je bijvoorbeeld niet wilt dat ze in het bijzijn van anderen bellen.
  2. Leg je kind uit dat je de telefoon niet mee gaat naar bed. Dit is beter voor de gezondheid, omdat een mobiel straling afgeeft en daarnaast houdt het blauwe licht van het beeldscherm je uit je slaap. Hierdoor kan er slaaptekort ontstaan.
  3. Leg uit dat je kind zijn of haar telefoon absoluut niet mag gebruiken in het verkeer. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 van alle fietsongelukken onder de leeftijd van 12 tot 34-jarige een mobieltje in het spel is.
  4. Leg uit dat je kind nooit zonder toestemming een filmpje of foto van anderen in een privé situatie online mag zetten. Foto’s die op school of bij iemand thuis zijn gemaakt mogen dus niet zomaar op social media gedeeld worden en ook niet via berichten apps. Daarentegen mogen foto’s die in het openbaar zijn gemaakt wel gebruikt worden. Te denken valt aan foto’s die bijvoorbeeld op straat gemaakt zijn.
  5. Leer je kind dat ze nooit zomaar hun telefoonnummer aan iemand moeten geven. Dit doe je pas wanneer je iemand wat beter kent. Een echte vriend zal geen rare dingen willen uithalen met jouw telefoonnummer.  

Leer je kind open te zijn over zijn internetgebruik. En geef aan dat wanneer er iets vervelends gebeurt op internet dat ze dit ook gewoon kunnen bespreken met je.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Terug naar boven