Drones en verzekering: Hoe zit het?

Drones worden steeds populairder in Nederland. Zowel particulier als zakelijk worden de kleine, vliegende machines ingezet. Er heerst echter nogal wat onduidelijkheid over hoe het zit met verzekeringen. In dit artikel leggen we dat aan je uit.

Het is belangrijk om te weten dat verzekering omtrent drones te verdelen is in twee categorieën. Er zijn grote verschillen tussen het recreatief en het zakelijk gebruik van een drone. Allereest kijken we naar aansprakelijkheidsverzekering. Stel je drone stort neer en maakt schade op de grond. Dan ben jij hiervoor aansprakelijk. Veel verzekeringsmaatschappijen dekken dergelijke schade. Het is wel raadzaam om dit voor het vliegen na te kijken bij je eigen verzekeringsmaatschappij, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen valt diefstal onder de inboedel- of reisverzekering. Voor schade aan de drone zelf kun je bij de meeste maatschappijen een specifieke droneverzekering afsluiten. Check ook dit goed voor je met vliegen begint.

Voor zakelijk gebruik zit het anders. Hier voldoet de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering in de meeste gevallen niet. Hiervoor is een aanvullende verzekering nodig. Daarnaast zijn de eisen aan zakelijk gebruik van drones scherper. Zo is hiervoor een speciaal brevet nodig om een drone te mogen besturen. Ook als je het uitbesteed heb je als onderneming een certificaat vanuit de overheid nodig om een drone in te zetten op zakelijk gebied.

Het is de verwachting dat binnen afzienbare tijd iedere drone voorzien moet zijn van een chip. Zo kan in geval van een ongeval de eigenaar achterhaald worden, zodat eventuele schade kan worden verhaald.

Ga je vliegen met een drone, zorg er van te voren voor dat je exact weet in hoeverre je verzekerd bent. Is dit niet geregeld, dan kan een ongelukje bij het vliegen behoorlijke financiële gevolgen hebben en dat kan voor een hobby natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Terug naar boven